top of page

Descobreix els trolls o machitrolls, identifica'ls, combat-los i tracta amb ells.

La vegada passada vam fer una introducció parlant de violències digitals en general i de què és un (machi)troll.

Avui us donarem uns consells sobre com identificar-los, combatre'ls i tractar amb ells.

Respecte al tema específic que ens interessa, "l'autodefensa feminista en les xarxes socials", en un article de març del 2020 del Maldita.es es parla de "Trolls masclistes que es fan passar per feministes per a colar-te-la"


Es tracta de perfils en xarxes socials que mouen una mica de contingut feminista per a ocultar les seves intencions i barregen aquest contingut amb missatges esperpèntics sobre el masclisme que pretenen intoxicar el debat i burlar-se del feminisme.

Quan Twitter localitza aquest tipus de comptes, els tanca. Mentrestant es reprodueixen copiant les piulades polèmiques i seguint el mateix modus operandi i continuen escampant odi ales xarxes en forma d'intoxicació contra el moviment feminista. Per això és molt important que assenyalem a Twitter les piulades que detectem com a masclistes.

Així, podem posar uns exemples del que són aquests missatges "esperpèntics i tòxics" prenent-los de comptes ja tancats, per a evitar donar-los publicitat involuntària.

Una tal Sara, al 2016 deia que "menjar mel és masclisme. La produeixen abelles obreres femelles el treball de les quals els és expropiat. Les oprimeix el mateix sistema que a nosaltres".




Un altre compte que ha estat tancat, AnastasiaTBI, denunciava en una de les seves piulades com "la mortadel·la és masclista perquè el seu nom insinua morta ella o mort d'ella". En realitat, l'origen etimològic de la mortadel·la és bé del morter (mortaio en italià) amb el qual es fabricava la mortadel·la o dels murtons amb els quals s'adobava la carn. També deia que el nom Andrea és masclista perquè la seva procedència és la paraula grega "andrós".

Entre tants comptes d'aquest tipus, també existeixen els comptes parodia, en les quals els missatges són similars, i, tot i que s'especifica que es tracta de comptes parodia o fake, els missatges i comentaris continuen removent opinions i generant discussions i crítiques cap al feminisme.


Un d'aquests comptes "fake" (falsos) és la de ValentiValiente


No obstant això les seves piulades, com que "l'home en néixer pràcticament el primer que fa és violar a la seva mare", es viralitzen com si haguessin estat escrites per una feminista generant debats estèrils i llevant el focus dels debats i discussions realment importants i constructius.

A més, combatre, intentant raonar amb persones que es diverteixen escampant dades falses, o falsejades a propòsit, és esgotador.


La Dra. Marina Paula Benitez Demtschenko – Advocada i Especialista en Dret Informàtic amb Perspectiva de Gènere, Presidenta de Fundació Activisme Feminista Digital- escriu en el seu article:

"Per això el "machitroll" – com l’anomenem en l'argot-, o "troll masclista" no és un troll més, és un personatge que reforça l'horda de subjectivitats hegemòniques que ens volen callar; una altra voluntat darrere d'un compte que potser té un nom fals o no, pocs o molts seguidors, línies partidàries marcades o inidentificables, però tan lesiu com cada mascle que apunta precís a restringir-nos en tots els àmbits de les nostres vides: en el treball, en una conferència, en un sopar familiar, en una reunió amb amigxs, en un programa de televisió, al carrer. El masclisme en Internet és censura. I nosaltres, també en Internet, volem ser lliures."



En el pròxim lliurament parlarem de mesures d'autodefensa a les xarxes socials.


Autora:

Sandra Mayorga

32 visualizaciones0 comentarios
bottom of page