top of page

#S'HaAcabat: Sacsejant els fonaments del patriarcat revelant la importància d'un Refugi Feminista

Tot va començar amb una simple etiqueta, però #SeAcabó es va convertir en un crit de guerra, en una declaració de resistència que va ressonar en la ment i els cors de milions de persones a tot el món.


Aquest moviment ens va mostrar la importància vital que les dones tinguem un Refugi Feminista, una xarxa de persones darrere que, com en aquest cas, fos capaç d'identificar una agressió, denunciar-la públicament, cuidar a la víctima, oposar-se costi el que costi a les estratègies de “posar l'atenció sobre ella”, mantenint l'enfocament i reclam sobre l'opressor i visibilitzar la importància del consentiment.


Una acció sense precedents, que va sorgir de la valentia i determinació de persones compromeses amb la necessitat imminent de posar fi a qualsevol forma de violència de gènere, discriminació i assetjament.


Un Crit Unificat contra la Violència


#SeAcabó es va convertir en un espai de sororitat, on supervivents de violència de gènere van trobar la força per a compartir les seves històries i denunciar als seus agressors. Tant en entorns familiars, de treball, d'oci, etc.

Va ser una crida a l'acció a les autoritats, exigint-los mesures concretes i urgents per a protegir les víctimes i castigar els perpetradors.

Les xarxes socials es van inundar amb testimoniatges devastadors, mostrant al món la magnitud del problema i reclamant un canvi significatiu.


#S'HaAcabat ens va mostrar la importància de RECONÈIXER a la víctima, fins i tot quan ella mateixa no pot fer-ho.


En un món on la violència de gènere és un problema sistèmic arrelat dins i fora de les estructures de poder, reconèixer a una víctima de violència de gènere és un desafiament a les normes socials i culturals establertes que perpetuen la violència. Sovint una víctima de violència no sap com fer front a la situació, quedant-se sense paraules, paralitzada i, fins i tot, “encobrint” l'acte com “una situació de normalitat”.


#S'HaAcabat ens va recordar que sempre hem de PROTEGIR a la Víctima


Davant les estratègies dels agressors per a minimitzar o invisibilitzar els actes de violència, hem d'estar preparades per a protegir la víctima, no sols física sinó també psicològicament, anul·lant el discurs revictimitzant i el judici que s'exerceix sobre ella.


#S'HaAcabat ens va ensenyar a NO DESVIAR L'ATENCIÓ de l'acte de violència


Aquest moviment ens va fer conscients de no posar els ulls sobre la víctima, les seves actituds, o les accions anteriors o posteriors a l'acte, per exemple: si estava ballant, si no va dir res abans, si es “veia” feliç, etc.


#S'HaAcabat va posar sobre la taula la importància de sentir-nos “ACUERPADAS”

El suport total que va rebre Jenni Hermoso per part de les seves companyes, i fins i tot del món de l'esport en l'àmbit internacional, va posar en “escac” a la Real Federació Espanyola de Futbol, aconseguint la destitució no sols de l'agressor, sinó que va comportar diversos canvis que van remoure els fonaments més profunds de l'estructura esportiva més important del país.


Un assoliment sense precedents, que va visibilitzar el poder de sentir-nos "acuerpadas", per a desafiar fins i tot les estructures de poder.


#S'HaAcabat es va convertir en el refugi feminista que va obrir les portes a denúncies en múltiples escenaris de la vida de les dones


El moviment feminista que va començar a l'esport s'ha estès com una flama imparable i ha permeat tots els escenaris de la vida. Les dones trobem l'espai per a deixar de ser víctimes silencioses i estem prenent el control de les nostres pròpies narratives. Hem denunciat l'assetjament de carrer, la violència domèstica, la discriminació laboral, la falta d'accés a l'educació, la salut i un munt de violències sistèmiques a les quals hem estat sotmeses. Hem desafiat a agressors i hem desmantellat les estructures que perpetuen la desigualtat de gènere.


El nostre Refugi Feminista


Estem en un moment en el qual és indispensable tenir un Refugi Feminista, que garanteixi els nostres drets, ens protegeixi, ens doni suport i ens cregui.


#SeAcabó el temps en què les víctimes érem silenciades i es justificaven els actes de violència. Som més fortes que mai, “acuerpadas” i decidides a lluitar pels nostres drets i pels de les altres, sabem que juntes som les constructores d'un futur més igualitari i just.


11 visualizaciones0 comentarios
bottom of page