top of page

TEPS, Relacions tòxiques i afectacions que es genera en les dones.



Què és una relació tòxica? Una relació emocionalment tòxica es dóna quan una persona adopta un comportament dominant i l'altra persona no pot fer res per a evitar aquest domini, pel fet que es troba o creu trobar-se en situació d'inferioritat o subordinació. La part que exerceix l'abús ha imposat un clima hostil i de por en la relació que dificulta el poder expressar i conviure de manera saludable amb l'altra persona.

Avalen que l'amor i tenir una agradable relació de parella o d’amistat és summament benèfic per a la salut integral. No obstant això, aquests beneficis es veuen anul·lats amb les denominades relacions tòxiques, lluny d'ajudar, acaben afectant la salut i benestar de les persones.


“Una relació ha de portar amor, afecte, coses que els dos puguin gaudir. Però quan arriben els maltractaments, amenaces i fins i tot la violència física, emocional o econòmica, ja no és sa”.

Anònim



La inadequada canalització de les emocions pot desenvolupar casos de codependència, odi i violència, característiques de les relacions tòxiques.


Encara que comunament aquest tipus de relacions solen ocórrer en adults, cada vegada s'ha fet més comú observar-se en parelles joves. El rol central de les xarxes socials en el nostre dia a dia, i més especialment, entre la població jove, ha causat la proliferació de conductes, comportaments i actituds que es poden considerar com a tòxiques, en el sentit que es caracteritzen per la dominació, la submissió i la dependència d’una persona vers l’altre. A més a més, se li ha de sumar la pressió estètica que genera el contingut de les xarxes socials, sobretot el que creen les persones influencers, que mostren cossos perfectes i vides idil·liques, creant frustració entre la població jove.


Aquest tipus de conductes pot deure's a la falta d'experiència que tenen els joves quant a relacions sentimentals, però també a l'exemple que reben en les seves llars.


IMPULSEM…..com construir una relació saludable i feliç?


Ja no sentir-se còmode amb l'altra persona.

Deixar de fer activitats quotidianes per estar amb ell/ella.

Baixar el rendiment escolar o laboral.

Allunyar-se de la família.

Sofrir amenaces, insults o violència per part de la parella.

Renunciar a les metes personals per a perseguir les de la parella.


Aquestes “són característiques que ens han d'alertar que ja no és una relació sana”,

Els riscos físics i mentals que corren les persones embullades en relacions tòxiques són variats. Hi ha aïllament social, canvi d'apetit que es manifesta en el cos com a obesitat o anorèxia, canvis en el patró de somni causant insomni o un estat de cansament constant, deterioració funcional tant cognitiva com físic i ús de substàncies psicoactives.


I finalment…..


Autors:

Redactat per estudiants de 2n curs Tècnics d'Integració Social, Institut Ferran Tallada.

109 visualizaciones0 comentarios
bottom of page