top of page

SI, ECOFEMINISTA! ACCEPTO CUIDAR EL MEU COS I EL MEU MÓN🌎

(Castellano abajo)


En aquest nostre recorregut els pulmons representen l’aire que respirem i d’una manera més extensa, l’Ecosistema.

Per això volem parlar avui de ecofeminisme i de com aplicar-lo a les nostres vides.Primer de tot, que és exactament l’Ecofeminisme?

Mary Mellor ho explica així a la introducció de "Feminismo y Ecología" (New York University Press, 1997). "L’ecofeminisme és un moviment que veu una connexió entre l'explotació i la degradació del món natural i la subordinació i l'opressió de les dones. Va emergir a mitjan anys setanta al costat de la segona ona del feminisme i el moviment verd. L’ecofeminisme uneix elements del feminisme i de l'ecologisme, però ofereix alhora un desafiament per a tots dos. Del moviment verd pren la seva preocupació per l'impacte de les activitats humanes en el món inanimat i del feminisme pren la visió de gènere de la humanitat, en el sentit que subordina, explota i oprimeix a les dones".


Per una banda és veritat que algunes ciutats estan començant a destinar cada cop més espai de qualitat als veïns i veïnes dels barris, amb parcs i zones verdes per jugar i passejar. Donar la possibilitat a la gent de fer exercici esdevé una inversió en la salut de les persones ja que les recomanacions per una bona salut sempre són: menjar bé i moure’s.


Segurament això és l’inici perquè la societat s’adoni de que aquestes zones milloren la qualitat de la vida, ja no només per l'estètica més trencadora respecte al gris que havia inundat les ciutats fins no fa gaire, sinó també perquè es treu tràfic contaminant de les zones habitades.

Amb pocs anys d’implantació a Barcelona, ja es veuen els primers resultats positius.

Per això exigim que l’urbanisme sigui atent a les necessitats de la societat, que es construeixi per les persones tenint en compte el medi ambient.

Nosaltres també hi podem posar un granet de sorra: podem apostar per energies renovables i netes, demanem materials ecosostenibles si hem de construir, apostem per energies renovables i netes a casa nostra.

Per altra banda, sovint oblidem que la moda és la segona industria més contaminant.

Les col·leccions de roba es suxeeixen amb la mateixa rapidesa amb la que els teixits es fan malbé amb l’objectiu de generar necessitats efímeres.

Pensem realment en lo que val una samarreta que nosaltres comprem per 4 duros.

Probablement, a l’altra banda del món hi ha dones i nenes cosint-nos la roba en situacions laborals bastant llunyanes del feminisme.


Estem en un moment en què moltes empreses tèxtils del territori han tornat a obrir tallers i fàbriques molt més a prop de casa nostra i aposten, entre d’altres aspectes, per elaboracions menys contaminants, per teixits més sostenibles i a km0.

Una altra moda és possible, doncs.


Un tercer aspecte en el que podem agir com a individus és el menjar.

Cuidar-nos i cuidar l’ecosistema també passa pel nostre plat: cuidem el que mengem!

L’indústria agrícola s’ha tornat una de les explotacions més contaminants durant les darreres dècades.


El consum ha crescut de manera exagerada; si la demanda creix, creix l’oferta, però a quin preu? Mengem carn (i peix) a preus baixos, sí, pero de quina qualitat? Seria ideal poder reduir al màxim el consum de carn i peix, i si no ho podem fer, almenys probem de prioritzar productes de la nostra terra.

Escollim fruites i verdures de temporada i peix, ous, productes càrnics de la zona. Ara existeixen cooperatives que et fan el cistell de la compra amb productes variats, frescos, de temporada i a KM0, és a dir, estalviant al medi ambient la contaminació causada pel transport.


Siguem capaces de trencar amb els hàbits que hem tingut fins ara, apostem per una revolució ECOfeminista! 

SÍ, ECOFEMINISTA! ACEPTO CUIDAR MI CUERPO Y MI MUNDO 🌎


(🇪🇸 Castellano)


En este nuestro recorrido los pulmones representan el aire que respiramos y de una manera más extensa, el Ecosistema.

Por eso queremos hablar hoy de ecofeminismo y de cómo aplicarlo en nuestras vidas.Antes que nada, ¿qué es exactamente el Ecofeminismo?

Mary Mellor lo explica así a la introducción "Feminismo y Ecología" (New York University Press, 1997). "El ecofeminismo es un movimiento que ve una conexión entre la explotación y la degradación del mundo natural y la subordinación y la opresión de las mujeres. Emergió a mediados de los años 70 junto a la segunda ola del feminismo y el movimiento verde. El ecofeminismo une elementos del feminismo y del ecologismo, pero ofrece a la vez un desafío para ambos. Del movimiento verde toma su preocupación por el impacto de las actividades humanas en el mundo inanimado y del feminismo toma la visión de género de la humanidad, en el sentido que subordina, explota y oprime a las mujeres".


Por un lado es verdad que algunas ciudades están empezando a destinar cada vez más espacio de calidad a los vecinos y vecinas de los barrios, con parques y zonas verdes para jugar y pasear. Dar la posibilidad a la gente de hacer ejercicio es una inversión en el bienestar de las personas, puesto que las recomendaciones para una buena salud siempre son: comer bien y moverse.

Seguramente esto es el inicio para que la sociedad se dé cuenta de que estas zonas mejoran la calidad de la vida, ya no solo por la estética más rompedora respecto al gris que había inundado las ciudades hasta no hace mucho, sino también porque se quita el tráfico contaminante de las zonas habitadas.


Con pocos años de implantación en Barcelona, ya se ven los primeros resultados positivos.

Por eso exijamos que el urbanismo sea atento a las necesidades de la sociedad, que se construya para las personas teniendo en cuenta el medio ambiente.

Nosotras también podemos poner un granito de arena: podemos apostar por energías renovables y limpias, pidamos materiales eco sostenibles si tenemos que construir, apostemos por energías renovables y limpias en nuestra casa.

Por otro lado, a menudo olvidamos que la moda es la segunda industria más contaminante.

Las colecciones de ropa se suceden con la misma rapidez con que los tejidos se echan a perder con el objetivo de generar necesidades efímeras.

Pensemos realmente en lo que vale una camiseta que nosotros compramos por 4 duros.

Probablemente al otro lado del mundo hay mujeres y niñas cosiéndonos la ropa en situaciones laborales bastante lejanas del feminismo.

Estamos en un momento en que muchas empresas textiles del territorio han vuelto a abrir talleres y fábricas mucho más cerca de casa y apuestan, entre otros aspectos, por elaboraciones menos contaminantes, por tejidos más sostenibles y a km0.

Otra moda es posible.


Un tercer aspecto en el que podemos actuar como individuos es la comida.

Cuidarnos y cuidar el ecosistema también pasa por nuestro plato: ¡cuidemos lo que comemos!


La industria agrícola se ha vuelto una de las explotaciones más contaminantes durante las últimas décadas. El consumo ha crecido de manera exagerada; si la demanda crece, crece la oferta, pero ¿a qué precio? Comemos carne (y pescado) a precios bajos, de acuerdo, pero ¿de qué calidad?

Sería ideal poder reducir al máximo el consumo de carne y pez, y si no lo podemos hacer, al menos probemos a darle prioridad a productos de la tierra.

Escojamos frutas y verduras de temporada y pescado, huevos, productos cárnicos de la zona. Ahora existen cooperativas que te hacen el cesto de la compra con productos variados, frescos, de temporada y a KM0, es decir, ahorrando al medio ambiente la contaminación causada por el transporte.


¡Seamos capaces de romper con los hábitos que hemos tenido hasta ahora, apostemos por una revolución ECOfeminista!


Autora:

Sandra Mayorga

Dona Cançó

11 visualizaciones0 comentarios
bottom of page