top of page

Què és la sororitat i per què és important per a les dones?

La sororitat és un concepte que no necessitem quan som petites, però sí quan anem creixent i trobant-nos amb obstacles en el camí de la vida.


En aquest blog t’expliquem l’origen del terme i perquè és quelcom necessari en la vida de totes les dones, perquè com diu Belen Remacha “La sororitat és com dir que les dones ens reconeixem entre nosaltres, en les nostres metes i obstacles en una cosa molt més gran que nosaltres mateixes.

Terme sororitat

La RAE defineix el terme sororitat com: “Relació de solidaritat entre les dones, especialment en la lluita pel seu apoderament.”


Aquest terme prové de la paraula anglesa «sisterhood», utilitzada en els anys 70 por Kate Millet, referent del feminisme de la segona ona i autora de Política sexual.


No obstant això, el significat de sororitat va ser usat molt abans per Miguel d'Unamuno en la seva novel·la Tia Tula (1921). Així 50 anys abans que adquirís un significat feminista, Unamuno ja s'estranyava que al costat de «fraternal» i «fraternitat» (de frater, germà) no existís «sororal» i «sororitat».


D'aquesta manera l'escriptor va ser el primer que va defensar aquesta paraula per a cobrir una manca lèxica i posar nom a «l'amor de la germana».


Sororitat en la cultura

Actualment, en la cultura hi ha una manca de referents sorors. A les plataformes de sèries i pel·lícules ens podem trobar un gran munt d'exemples on es veu el valor de la lleialtat i el grup en els homes.

Però quan busquem la germanor en els grups de dones, és molt més complex de trobar.


«El llenguatge ha invisibilitzat el grup femení i la germanor entre dones», ha explicat Nerea Pérez, comparant l'estès que està l'ús de fraternitat, germanor entre homes, enfront del desconeixement de sororitat.


És per això que ens hem unit a aquest crida de parlar més de sororitat, d'entendre la importància que té per a nosaltres les dones comprendre aquest concepte, apropiar-nos i reconèixer que no es tracta solament d'una relació “fraternal”, si no d'una revolució en la manera en què ens relacionem amb les dones del nostre entorn, eliminant fins i tot la idea històrica que assegura que entre nosaltres des de sempre ha existit una rivalitat.


La sororitat es fa.


La sororitat es fa i una vegada coneixem aquest concepte, és la nostra responsabilitat, de cadascuna de les dones; posar-la en pràctica, reconeixent que no es tracte d'estimar a les altres, sinó de donar-nos suport malgrat les diferències, tal com ho vam dir en el nostre blog anterior: “La sororitat és un pacte que no implica estimar a totes les dones per ser-ho, sinó més aviat no veure-les com a rivals ni enemigues.”


Llavors, com ho podem fer?

Com podem practicar la sororitat entre dones?


Hem preparat una llista de 10 punts que hem de revisar i transformar en la manera en la qual ens relacionem amb les altres dones. Aquí et deixem aquest decàleg de la sororitat


  1. Parem de jutjar a les altres dones. No més judicis, sota cap índole

  2. Cada dona decideix sobre el seu cos

  3. Respectem la forma en què cadascuna tria viure la seva sexualitat

  4. Mai justifiquem cap mena de violència cap a nosaltres ni les altres

  5. Siguem amables i empàtiques amb les altres

  6. Si una dona ens vol parlar malament d'una altra, expliquem-li per què és un error aquesta pràctica

  7. Donem-nos suport les unes a les altres, generant la nostra pròpia xarxa de protecció de cura i ajuda

  8. Sumem a totes les dones que puguem

  9. Sempre donem credibilitat a les dones

  10. Practiquem-la. La sororitat és el gran poder de les dones


La nostra labor


La sororitat és un dels temes més apassionants per a nosaltres com a entitat que treballa amb dones i per les dones, és per això que ens “trenquem el coco” per a inventar-nos estratègies que ens ajudin a créixer i transformar la societat, com per exemple el nostre concurs artístic 25N, una iniciativa que promou la creació artística des de diferents disciplines i que enguany la temàtica d'inspiració és precisament la sororitat, així que si ets artista i estàs buscant algun incentiu per a animar-te a crear una obra, aquesta és una gran oportunitat.Si has arribat fins aquí i vols ajudar-nos a créixer, ens encantaria que passessis per les nostres xarxes socials i ens deixis els teus comentaris sobre què penses de la sororitat i si tens idees de com més podem aplicar-la, súper benvinguda 💜


310 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo

Comments


bottom of page