top of page

Ecoritme TEPS - Tipus d’ecolàlies i estereotipies fòniques

Hola! Quina alegria tenir-te aquí de nou!


Què, tens ganes de saber més sobre les ecolàlies i les estereotípies fòniques?

Doncs som-hi!!!


Comencem per les ecolàlies…


D’ecolàlies, n’hi ha de diferents tipus.

Les ecolàlies immediates són aquelles que s’emeten al mateix moment d’haver escoltat la paraula, síl·laba o frase emesa d’una altra persona. Fixa’t en aquesta vinyeta per entendre-ho millor!




D’altra banda, les ecolàlies diferides són les que no s’emeten al mateix moment d’haver-les escoltat. Poden passar minuts, hores, dies o mesos desde que la persona va sentir allò que està repetint!!! Ademés, acostumen a ser frases molt virals, dites populars o eslògans televisius exitosos….



Per això mateix, a l’hora de parlar amb una persona que té ecolàlies, és molt important parar atenció per distingir si està repetint el que s’ha dit, si està confirmant alguna cosa, o si està recordant el que va passar fa temps.


Ara una pregunta per vosaltres!!!

Mai heu vist o sentit a algú que no pogués parar de dir paraulotes?


Doncs bé, hi ha persones que realment no ho poden controlar!


Es diu coprolàlia, i és la tendència a dir paraulotes i altres paraules amb un tabú o no acceptades a la societat. És un dels símptomes més associats al Síndrome de Tourette, i un dels símptomes que més rebuig social produeix.




I les estereotípies fòniques, què són?

Doncs la única diferència amb les ecolàlies és que no tenen relació amb el context en què s’emeten. Ademés, apart de síl·labes, paraules o frases, poden ser sons semblants a les onomatopeies. També, com les ecolàlies, són totalment involuntàries!! Osigui que la persona no pot controlar quan emetre-les.


Ara que sabem el que són les ecolàlies, les coprolàlies i les estereotípies fòniques… Què creus que faràs si et trobes amb una persona que en tingui?


;-)


Autors:

Estudiants de segon curs d'Integració Social a l'Institut Ferran Tallada

45 visualizaciones0 comentarios
bottom of page