top of page

Com prevenir les relacions tòxiques a la vida?


No et pots expressar lliurement si estàs envoltada de relacions tòxiques

Per a expressar-nos amb llibertat necessitem relacions sanes. Les relacions tòxiques juguen a la nostra contra.


Per anys hem estat víctimes de la idealització de l'amor: l'amor romàntic i les històries tràgiques com a inspiració per a l'art, “Les muses de l'art”...

No obstant això, tot aquest discurs ens va anul·lar com a dones, superposant la història romàntica i violenta, per damunt el nostre benestar.


Aquest 8 de març volem parlar de llibertat i de la necessitat que tenim les dones de: Expressar-nos Lliurement.


Amb aquest lema, la nostra campanya 8M pretén abordar un tema que ja ressona, però que sovint no acabem d'entendre, reconèixer o acceptar; les relacions tòxiques (i la dependència emocional) són les pitjors enemigues del nostre objectiu: expressar-nos amb llibertat.


Per a entendre-ho, comencem des del principi: què són les relacions tòxiques?

Són relacions que es caracteritzen per tenir dinàmiques autodestructives, que ens fan mal a nivell emocional i mental. Aquestes relacions són emocionalment esgotadores, i en elles dominen: el control, la manipulació i la falta de respecte.

Pot resultar molt difícil sortir-ne per la dependència emocional que comporten.


Abans de continuar, volem fer èmfasi en el fet que no sols ens referim a relacions de parella, sinó a qualsevol altre tipus de relació que no sigui sana i que coarti la nostra llibertat.


Per què una relació tòxica cohibeix la llibertat d'expressió?

Quan ens trobem en una relació tòxica, no estem en un espai segur on podem expressar-nos amb llibertat. Pot desgastar-nos tant, que la nostra energia no arriba a parlar, debatre, pensar, opinar o actuar com desitjaríem i ens limitem a fer el que “podem”, encara que això vagi en contra de nosaltres o del que realment voldríem fer.


On comença la meva llibertat, acaba la de l'altre. Aquest hauria de ser el límit!

(A vegades aquest límit pot ser confús i fàcilment manipulable.)


Frases com: “Et faig mal perquè soc lliure i faig el que vull”, o persones que actuen sota aquesta “lògica”, haurien de ser un “senyal de perill”, una “red flag” que ens posi en alerta que aquesta persona està disposada a passar per sobre de nosaltres per a aconseguir el que vol.

També hem de cuidar-nos de caure en falses expectatives com: “I si canvia?”... “I si no trobo ningú més?”... Aquí és on la dependència emocional ens juga una mala passada i entrem en el bucle, del qual moltes vegades és tan difícil sortir.


No idealitzis aquestes situacions, no romantitzem la violència, perquè encara que puguin semblar “muses perfectes per a l'art”, no ho són. I acceptant-les acabem convertint-nos en víctimes del sistema patriarcal.


Com identificar una relació tòxica:


La teva sensació de felicitat ha disminuït des que et relaciones amb aquesta persona.

Et sents insegura o ansiosa quan estàs lluny de la teva parella.

Necessites l'aprovació de la teva parella per a prendre decisions importants.

No pots expressar els teus veritables sentiments o pensaments. Sents que aquesta persona et controla o manipula.

Aquesta persona et culpa dels seus propis problemes o emocions.


Què fer?


Reconèixer que estàs en una relació tòxica és el primer gran pas per a sortir-ne. Després d'això, normalment comença un camí que has de transitar, que en la majoria d'ocasions no és fàcil de recórrer; no obstant això, pots parlar amb persones que et facin sentir segura, expressar com et sents t'ajudarà a sentir-te una mica millor, treure els pensaments que ronden el nostre cap sempre ens ajuden a buidar la ment i veure el panorama amb major claredat.

A vegades pots sentir que sola no pots, que no saps què més fer i que necessites buscar ajuda professional. Si és així, busca-la! Recorda que el teu benestar és la prioritat!


Des de Dona Cançó volem convidar-te a crear i mantenir relacions sanes, a establir els límits necessaris amb les persones que vols a la teva vida i a determinar les accions que calen per a desenvolupar això com un hàbit de vida saludable, aplicable a cada situació, i gràcies al qual les teves relacions no sols et permetin expressar-te lliurement, sinó que promoguin i respectin la teva llibertat.


Estimar-te, avantposar el teu benestar, valorar-te, cuidar-te i prioritzar-te és la millor manera de garantir que puguis expressar-te amb llibertat.




49 visualizaciones0 comentarios
bottom of page